Verhaal Amy Ressang- begeleider/mentor in opleiding

'"Het sterke groepsgevoel maakt dat het hier heel prettig werken is"'

Mijn naam is Amy Ressang en ik ben bij Prodeba in november 2022 gestart in de functie van   begeleider op de woonlocatie in Hoofddorp. In april 2023 ben ik gestart als mentor in opleiding, waardoor ik, na het afronden van mijn studie psychologie, aan de slag zal gaan als mentor.

Ik ben bij Prodeba gaan werken omdat ik graag praktijkervaring wilde opdoen naast mijn studie. Dit ging zo goed dat ik per 1 april 2023 ben gevraagd om als mentor in opleiding aan de slag te gaan. Nu begeleid ik een paar cliënten als tweede mentor, waarbij ik wekelijks contact heb met mijn cliënten en hun persoonlijke begeleiding geef. Super om te doen!

Mentor in opleiding

Als mentor in opleiding word ik begeleid door een gedragsdeskundige. Doordat ik als begeleider ben begonnen, ken ik de woonlocatie goed en weet ik hoe alles in zijn werk gaat. Hier ervaar ik veel voordeel van. Ik werk als tweede mentor, waarbij ik ook veel kan overleggen met de eerste mentor. Als tweede mentor ontlast ik de mentor van de cliënt en neem ik onderdelen van de begeleiding van hem of haar over.

De samenwerking met de gedragskundige

De mentoren werken nauw samen met de gedragskundige. Wanneer een cliënt bij ons komt wonen, worden samen zijn/haar doelen opgesteld. Samen met de cliënt, gedragsdeskundige en mentor werk je aan de doelen. Een keer in de drie maanden vindt een evaluatiegesprek plaats samen met de cliënt, de gedragskundige en de mentor.

De functie van begeleider en mentor

Als begeleider ben je vooral in de woning met de groep aan de slag als ook met de huishoudelijke taken. Je eet samen met de bewoners, herinnert hen aan afspraken en maakt zo nu en dan een wandeling.

Je werkt in de ochtend of avond. In de ochtend help je de cliënten met het opstaan en zorg je ervoor dat hij/zij op tijd bij zijn/haar afspraak is. De bewoners hebben dagbesteding of ze gaan naar school of hebben werk.

In de wekelijkse één op één overleggen, stem je de vorderingen af ten aanzien van de doelen die de cliënt samen heeft opgesteld. Deze doelen zijn onder andere gericht op het vergroten van de zelfstandigheid en het versterken van de sociale contacten. Ook stemmen we af hoe het op school of op het werk gaat. Alles is erop gericht dat de bewoners na twee jaar uit onze woning stromen en zelfstandig verder kunnen.

Als mentor ga je ook mee naar gesprekken en afspraken buiten het wonen bij ons om. Dit zijn afspraken op school, of afspraken die gaan over financiën en het mentale welzijn.

Een mentorgesprek

Wekelijks zie ik mijn cliënten in het zogenaamde één op één moment. We werken aan de gestelde doelen, waarbij we terugblikken op de afgelopen week en vooruitkijken naar de aankomende week. Deze momenten zijn ook bedoeld om te oefenen met het voeren van gesprekken, bijvoorbeeld in lastige situaties. Het kan zijn dat een bewoner moeite heeft gehad met een andere bewoner of dat er op zijn/haar werk iets is voorgevallen wat de bewoner als lastig heeft ervaren. Samen kijken we naar de situatie en hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Zo had ik laatst een cliënt die het lastig vond om een moeilijk gesprek aan te gaan met zijn leidinggevende op zijn werk. Hiermee hebben we geoefend aan de hand van een rollenspel, waarbij ik de leidinggevende was. 

Tijdens het mentorgesprek maken we ook een planning en nemen we de huishoudelijke taken door, zoals het opruimen en schoonhouden van de kamer. Hier maken we samen een schema voor. In het begin doe ik veel samen met de bewoners en uiteindelijk is het de bedoeling dat een bewoner steeds zelfstandiger wordt. Je werkt ernaartoe dat je als mentor uiteindelijk bijna niet meer nodig bent en de bewoner na twee jaar kan uitstromen.

De woonlocatie Hoofddorp 

De woonlocatie in Hoofddorp is ruim opgezet. Er wonen twaalf bewoners met verschillende soorten problematiek, onder andere autisme, ADHD, ADD en depressiviteit.

In de woning ervaar ik de sfeer als heel gezellig, huiselijk. Ook andere collega’s van Prodeba die bij ons langs komen beamen dit. Het sterke groepsgevoel maakt dat het hier heel prettig werken is.

Het team op de woonlocatie

De locatieleider is verantwoordelijk voor de woonlocatie en regelt veel praktische zaken die daarbij komen kijken. Dit geldt ook voor de financiën.

De gedragsdeskundigen zijn eindverantwoordelijk voor de bewoners en het begeleidingstraject dat met hen doorlopen wordt. Er werken drie mentoren, waarvan ik er één ben en op deze locatie zijn ongeveer tien woonbegeleiders werkzaam. Zij zijn er voornamelijk in de ochtenduren of in de avonduren en in het weekend. Zij werken in shifts.

Het team heb ik al vanaf het begin ervaren als een heel warm bad. Iedereen is heel open en super vriendelijk. Iedereen kan volledig zichzelf zijn en zijn eigen kwaliteit inzetten.

Eén keer in de drie weken overleggen alle mentoren en gedragsdeskundigen met elkaar om de lopende zaken op de woning te bespreken. Een keer in de zes weken overleggen we met alle woonbegeleiders.

Naast hard werken plannen we ook regelmatig een teamuitje in, ook met de bewoners.

Werken bij Prodeba

Werken bij Prodeba is leuk, omdat er veel ruimte is voor jezelf. Je kan doen wat je leuk vind en je eigen persoonlijkheid kan je meebrengen naar het werk. Er is ruimte om je eigen kracht in te zetten. Verder vind ik de collega’s heel leuk en werd ik met open armen ontvangen. Ik leer heel veel naast mijn studie en ik bouw mooie ervaring op.

Tot slot is het allermooiste de waardering die je krijgt van de cliënten. Zo had ik laatst een cliënt waarvan ik een kaartje kreeg, omdat hij het onwijs waardeerde wat ik allemaal voor hem doe. Dat is toch het mooiste wat er is?